Blog - Freerk Potze: Bewustwording, daar begint met mee!

Blog - Freerk Potze: Bewustwording, daar begint met mee!
‘Data Privacy Day’, eind januari, is in het leven geroepen om het bewustzijn van privacy bij iedereen te vergroten. Een dag waarop ‘best practices’ voor privacy en gegevensbescherming worden gepromoot. Internetbedrijf XS4ALL bood op deze dag particulieren aan, veilig data te laten wissen of beter gezegd te laten vernietigen. Je oude computer of telefoon gewoon bij het grofvuil zetten, of nog erger in de speciale openbare afvalbak voor elektronica, kan nare gevolgen hebben.

Het simpel wissen van een harde-schijf is niet voldoende om aan de AVG Privacy eisen te voldoen. De data kan eenvoudig terug gehaald worden voor eenieder die een beetje kennis van zaken heeft en de informatie interessant vindt. Dit, maar ook het besef dat bijna alles dat we printen en opslaan in dossiermappen altijd wel voor iemand interessant kan zijn, is van groot belang. Als heel Nederland zich hiervan bewust is, hebben we een flinke stap gezet.

Ook bij bedrijven is steeds meer besef voor datalekken. De norm die privé geldt, geldt zeker op het werk. Bovendien heeft een bedrijf de verplichting om vertrouwelijk materiaal volgens de AVG vertrouwelijk te vernietigen.

Dit jaar was het XS4all dat particulieren aanbood om datadragers te vernietigen in Amsterdam. Voorlopig zie ik particulieren uit Maastricht nog niet naar Amsterdam afreizen met een tasje gevuld met datadragers.
Wellicht is het een idee om volgend jaar binnen bedrijven een bewustwordingscampagne te starten. Medewerkers die privé datadragers in afgesloten containers op hun werk kunnen deponeren om het laagdrempelig en toegankelijk te maken. Vervolgens wordt dit vertrouwelijk afgevoerd en vernietigd door één van onze 14 Ca+ gecertificeerde en geregistreerde bedrijven in de regio.|

Ik ben van mening dat als we ons allen bewust zijn van de gevolgen, we de verplichting hebben zodanig te handelen dat datalekken worden voorkomen!

Freerk Potze

Freerk is voorzitter van de communicatiecommissie van het CA+ keurmerk. Een keurmerk dat vertrouwelijk vernietiging van papier, datadragers en producten te waarborgt. Bedrijven vermeld in het CA+ register werken volgens speciaal opgestelde protocollen en worden regelmatig extern ge-audit.

Gepubliceerd op:   3 maart 2020 954 x bekeken
Categorie:  Blog CA+ voorzitter