Vijf jaar AVG - Waar bevindt zich privacygevoelige informatie?

Vijf jaar AVG - Waar bevindt zich privacygevoelige informatie?
Privacy gevoelige informatie is op verschillende plekken te vinden. In een aantal gevallen is het heel herkenbaar maar ook zijn er plekken waar je in eerste instantie niet aan denkt.
  1. Elektronische bestanden: privacygevoelige informatie kan worden opgeslagen in elektronische bestanden zoals databases, spreadsheets, e-mails, tekstbestanden, PDF's, etc. Deze bestanden kunnen zich op computers, servers, laptops, tablets, smartphones of andere apparaten bevinden.

  2. Papieren documenten: privacygevoelige informatie kan op papieren documenten worden bewaard, zoals formulieren, facturen, contracten, brieven, rapporten, medische dossiers, etc. Deze documenten kunnen zich in kasten, lades, archiefdozen, mappen of andere opbergmiddelen bevinden.

  3. Draagbare media: privacygevoelige informatie kan worden opgeslagen op draagbare media zoals USB-sticks, cd's, dvd's, externe harde schijven, etc.

  4. Cloudopslag: Privacygevoelige informatie kan worden opgeslagen in de cloud, op servers van derden, zoals Google Drive, Dropbox, Microsoft OneDrive, etc. Vanaf daar is het te downloaden op elk device, dus ook privé datadragers van medewerkers.

  5. Andere locaties: Privacygevoelige informatie kan zich ook bevinden op andere locaties, zoals op de harde schijf van een fotokopieerapparaat, op een whiteboard, op een post-it briefje of in een prullenbak.


Het is belangrijk dat organisaties een inventarisatie maken van alle plaatsen waar privacygevoelige informatie zich kan bevinden, zodat ze kunnen zorgen voor de juiste vernietiging van deze informatie nadat de bewaartermijn is verstreken. Voor de cloudopslag is fysieke vernietiging minder van toepassing. Voor de elektronische bestanden, de  papierendocumenten, draagbare media en overige locaties is het van belang een intern proces te hebben en zorgen voor vertrouwelijke vernietiging van privacy gevoelig materiaal.

Meer weten over vertrouwelijke en gecertificeerde vernietiging door professionele bedrijven? Check onze website. Of neem contact op met een van de CA+ Gecertificeerde bedrijven in Nederland vermeld in het register.

Gepubliceerd op:  21 mei 2023 422 x bekeken
Categorie:  Branche nieuws