AVG wetgeving verplicht bedrijven tot verantwoord vernietigen persoonsgegevens, daarom CA+!

Zorgvuldig omgaan met privacygegevens is een hot item in verband met het invoeren van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, de nieuwe Europese privacywet. Zowel consumenten als organisaties doen er alles aan om het risico van een privacy- ofwel datalek binnen de eigen kring te voorkomen.

Interessant is dat tot op heden de meeste aandacht echter uitgaat naar het zorgvuldig beheren van persoonsgegevens. Maar wist u dat,… na het verlopen van de wettelijk bepaalde maximale bewaartermijn persoonsgegevens ook verantwoord vernietigd dienen te worden! De AVG zorgt dus voor een verantwoordelijk staartje wat betreft het omgaan met persoonsgegevens in de eindfase van het gebruik.

Dergelijke gevoelige informatie mag namelijk niet open toegankelijk in een container op straat gezet worden. Vertrouwelijke informatie behoort in een gecontroleerde omgeving te worden vernietigd. Elke zzp’er, bedrijf, vereniging, non-profit instelling of overheidsinstantie beschikt als verwerkingsverantwoordelijke over persoonsgegevens en het verwerken daarvan. Het gaat om de gegevensverwerking van natuurlijke personen, bijvoorbeeld die van klanten of personeel. Het betreft niet alleen namen, e-mailadressen of telefoonnummers, maar ook (profiel)foto’s of informatie over iemands opleiding of beroep. Ook het bijhouden van een bestand met klantgegevens, het bewaren van e-mailadressen voor bijvoorbeeld een mailing of nieuwsbrief evenals het vernietigen van persoonsgegevens valt onder het ‘verwerken’ van persoonsgegevens.

Dergelijke vertrouwelijke gegevens staan in papierendocumenten, maar ook opgeslagen op computers, printers en/of telefoons, die niet op straat mogen belanden. Sterker, sinds 25 mei jl. is een dergelijk lek van persoonsgegevens zelfs strafbaar en riskeren de bedrijven naast de nodige reputatieschade ook een forse boete, omdat ze juridisch aansprakelijk blijven voor de door hun verzamelde gegevens. Wees dus ook zorgvuldig met de vernietiging!

Bij CA+ bedrijven, streng gecertificeerde archief- data- en/of productvernietiging organisaties, kunnen bedrijven of consumenten vertrouwelijk materiaal aantoonbaar geborgd en verantwoord laten vernietigen conform de AVG. Het risico van een (digitaal) of papierenlek in het eindstadium van het gebruik, namelijk de vernietiging, is daarmee aantoonbaar beperkt. Daarom CA+!

CA+ is door geheel Nederland succesvol vertegenwoordigd. Indien u vrijblijvend meer informatie wilt ontvangen of advies op maat kunt u ook contact opnemen met een CA+ bedrijf bij u in de buurt.

Via de onderstaande animatiefilm kunt u het hele proces zien. 

 

 

Gepubliceerd op:  17 juli 2018 3826 x bekeken
Categorie:  Branche nieuws
Gerelateerde artikelen

CA+ Blog: AVG bij CA+ leden in 2018 in goede handen

Arend Verhoeven (manager bij Renewi en lid van de Commissie Archief- en Datavernietiging) schrijft ditmaal voor de CA+ Blog met als onderwerp de Algemene Vordering Gegevensbescherming (AVG).

3 januari 20183075 x bekeken Branche nieuws